BOUTA… PAS OP!

In een bomvolle partijcentrum worden de voorbereidingen getroffen om de protesten tegen de verhoging van de brandstofprijs op te voeren. Na twee weken demonstreren door de straten van Paramaribo, waar zeker 5000 mensen actief aan hebben deelgenomen, lijkt het er niet op dat de president van plan is gehoor te geven aan de oproep van de oppositie om de verhoging terug te draaien…

Het is oktober 2005 en daar sta ik dan in een bomvolle partijcentrum van de NDP. Nog nat achter de oren en maar net begonnen aan de journalistenacademie. Natuurlijk kende ik Desi Bouterse. Ik had hem immers al een paar keren geïnterviewd in de korte tijd dat ik als opkomende journalist voor het karretje werd gespannen om verslag te doen van deze zwaarwichtige protesten.

Bouterse en de overige oppositionele leiders “zijn moe” van deze doofstomme regering die niet luistert naar de noodkreten van de massa. De verhoging van de brandstofprijs zal een nekslag betekenen voor deze samenleving. Tijd om het roer om te gooien want het blijkt dat twee weken vreedzaam demonstreren (zonder dat er vergunning nodig is) door de straten van Paramaribo zinloos is. Die Venetiaan verschuilt zich liever achter zijn krant in de auto op weg naar zijn kabinet aan de Waterkant. Nee… door vreedzaam te protesteren zullen wij niet in staat zijn die regering te drukken om de verhoogde brandstofprijs terug te draaien. Weet je wat, nee! Laat die man direct ophoepelen. Scheelt ons niet dat hij maar net enkele maanden terug is herkozen als president. Tra fas No de… Vene mus gwe!

Desnoods met geweld:

1 november 2005.JPG

De protesten bereiken een piek voor het Presidentieel Paleis waar Venetiaan luchtig zit te genieten van een hapje en een drankje met zijn nieuw kabinet, maar ook zijn oud kabinet. NDP-parlementariër Kenneth Moene wordt met een petitie gestuurd om dwars door de beveiliging bij het paleis naar binnen te lopen en El Vene te vragen de brandstofprijs terug te draaien. Dit ging niet door. Gelukkig werd de Politiestrafwet niet toegepast om hem en anderen op te pakken en af te voeren voor verhoor. Dat zou Venetiaan niet sieren en tegelijkertijd meer kwaad bloed zetten bij de massa die al weken in de felle zon heeft lopen demonstreren door de straten van Paramaribo.

Een dieptepunt was de confrontatie tussen de beveiliging van De Nationale Assemblee (DNA) en Ramon Abrahams, actieleider van de protesten. Zoals we Abrahams kennen laat hij niet met zich sollen en vooral niet dicteren door iemand van een gewapende macht. Gelukkig was Desi Bouterse ter plekke om zijn strijdmakker tot bedaren te brengen anders zou het behoorlijk fout kunnen aflopen op het terrein van het parlement.

Terwijl de actieleider zich hevig verzet tegen verhoging van de brandstofprijs en de verarming die het met zich mee zal brengen voor de samenleving verschijnt hij de volgende dag bij de start van de “rijke mensen sport” meer bekend als de Staatsolie Savanne Rally. Dit legt een domper op de protesten; niet het signaal dat de NDP wil geven aan de mensen die achter hen loopt om de verarming te stoppen. De protesten zijn zo goed als mislukt… en DIT was de reden. Bouterse is niet happy en treft de nodige veranderingen in het bestuur van de partij.

Het zou de NDP toch lukken om Venetiaan en kornuiten in 2010 naar huis te sturen. Het zwaar etnisch beleid van zijn politieke combinatie Nieuw Front (NF) zou hem uiteindelijk de das om doen. Bij de verkiezingen van 2010 kregen de etnische hokjes die bij elkaar zijn geforceerd een solide partij tegenover zich die aan alle kleuren van Suriname een thuis bood. Suriname was ready om te breken met de “oude politiek” en voor de eerste keer in haar geschiedenis een stap te zetten richting echte natievorming. Met steun van de Pertjajah Luhur (PL) en Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), voor wie regeermacht ten koste van vriendschap centraal zou staan volgens de teleurgestelde achtergebleven NF-partijen, werd Bouterse in het zadel geholpen.

In 2015 werd hij, net als Venetiaan in 2005, herkozen als president. De NDP wint overweldigend de verkiezingen en heeft PL en ABOP niet meer nodig. Immers… Bouterse en de NDP hielden nooit van hen en zij ook niet van hem. Die signalen werden al gegeven aan vooral Somohardjo in aanloop naar de verkiezingen van 2015 (klink hier).

Net Als Venetiaan krijgt ook Bouterse tijdens zijn tweede ambtstermijn te maken met protesten tegen zijn bewind nadat hij een reeks van zware maatregelen over de samenleving laat komen. Net als bij Venetiaan is de verhoging van de brandstofprijs de druppel die de emmer doet overlopen.

Om boze actievoerders die tegen het bewind van Bouterse zijn een kopje kleiner te maken worden die gedwongen om een vergunning aan te vragen die gebonden is aan een reeks beperkingen. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een wettelijke bepaling die tijdens de koloniale tijd werd gemaakt en gebruikt door een meedogenloze en dictatoriale gouverneur om helden van Suriname uit te schakelen; helden waar Bouterse zelf heel veel respect voor heeft:

kielstra

In 2005 werden er tal van scenario’s in de samenleving gepompt om de machtsverhoudingen in het land uit balans te halen. Daaraan maakten zowel Bouterse en zijn team als de Venetiaan en zijn mensen zich “schuldig” aan. Hier enkele voorbeelden:

scenario 5 novemer 2005.JPG
VOORBEELD 1
bedreiging protesten
VOORBEELD 2

In 2017…

zijn er net als 2005 dus protesten ontketend tegen de verhoging van de brandstofprijs. Bouterse is nu de “Vene” van toen. Er worden scenario’s in de gemeenschap gepompt om de machtsverhoudingen in balans te houden dan wel te beïnvloeden. “Buitenlandse machten” zouden deze keer de boosdoeners zijn. Er wordt nu, net als 2005, alles aan gedaan om demonstranten te intimideren en te waarschuwen voor ongeoorloofd gedrag. In 2005 was het:

schieten deonstranten 2005
2005

in 2017 is het:

prov 2
2017

Het gaat lekker gesmeerd met het archiefmateriaal noh? We gaan nog even door daarmee. Wat de demonstraties tegen de verhoging van de brandstofprijs in 2005 en die van 2017 nog meer gemeen hebben is dat in die tussenperiode er maskers zijn gevallen. Politici worden ontmaskerd maar ook vakbondsleiders. Zullen we nog wat archiefmateriaal naar boven halen?

hooghart 6 nov 2005.JPG
Ronald Hooghart over de protesten van de NDP tegen de verhoging van de brandstofprijs in 2005

En toen kwam dit…

hooghart.JPG

laten we dan direct de lijn door trekken. In 2015 gebeurde dit:

hmmmm.JPG

Maar twee jaren later krijgen we dit:

Capture guk.JPG
Times Of Suriname: 25 april 20017

Suriname staat momenteel op een kruispunt. De maskers vallen stuk…voor…stuk. Maar wat nu?  De roep naar een zakenkabinet, tenminste tot de verkiezingen van 2020, wordt steeds luider. Ook daarop heeft de geschiedenis een antwoord gegeven. De partijen die nu in de oppositie zitten dachten in 2005, toen zij in de coalitie zaten, er zo over:

carmleita.JPG

Het is duidelijk dat president Desi Bouterse niet van plan is om de verhoging van de brandstofprijs terug te draaien. Gegeven de omstandigheden in 2005 was het niet mogelijk een regering naar huis te sturen met dit vraagstuk als stokpaardje. Daar had Harry Kisoensingh helemaal gelijk in want Venetiaan ging niet naar huis:

harry.JPG

Gegeven de omstandigheden en de geschiedenis zoals ik dat voorgelegd heb zal ook in 2017 dit het geval kunnen zijn. Wat zich momenteel voltrekt is gelijk aan 2005 zou je kunnen zeggen. Het verschil is dat in die tussenperiode maskers zijn gevallen. Dus president Bouterse zou rustig en diep adem kunnen nemen en relaxen. Hij heeft de geschiedenis met zich mee… maar

Zoals in 1980 een omwenteling kwam 37 jaren nadat de republiek Suriname begon te smachten naar meer zelfbestuur en ook is toegezegd door de Nederlands koningin…

zijn wij na 37 jaren na 1980 op dit punt gekomen. Als we de geschiedenis mogen volgen en geloven is de tijd rijp voor nog “iets”. 1943- 1980- 2017…

In 1980 werd de spot gedreven met de militairen die gingen voor lotsverbetering. Een staatsgreep was helemaal niet in beeld totdat de actievoerende militairen werden uitgemaakt voor padvinders en een paar van hen werden opgepakt en opgesloten. De revolutie die in 1980 kwam werd geleidt door de man die nu president is. Precies dezelfde fouten die de machthebbers van 1980 maakten en waarvoor hij hen heeft afgestraft maakt Bouterse nu.

“Wie moe is moet gaan slapen”, klonk het meerdere malen spottend. Net zoals men niets zag in een groepje jonge militairen die opkwam voor lotsverbetering, zo worden enkele jongeren bespot die getoond hebben niet te zullen zwichten voor de machthebber. Waarom het niet lukte in 2005 om Venetiaan naar huis te sturen?

Er was geen X-factor zoals dit in 1980 het geval was. In 2017 is die er wel. Deze jongeren worden niet door de politiek bestuurt zoals de NDP hen in 2005 had gemobiliseerd. Ze ondernemen zelf initiatieven. De politici die gewogen zijn en licht bevonden liften met hen mee, maar zullen van een dure kermis thuis komen. Zie je niet dat deze groep jongeren niet bang is en tot het uiterste in staat?

Net zoals die groep van 16 niet bang was. Maar deze zijn meer dan 16, veel meer. Zij hebben weliswaar geen wapens nodig maar maken gebruik van een sterke wil, durf en moed. Niet lachen Bouta… deze jongeren zijn iets van plan en wees gewaarschuwd. Dit geldt ook voor de huidige oppositiepartijen die weer smachten naar macht. Maar voor nu geldt:

Bouta pas op….!

curtis.JPG

Advertenties

Gepubliceerd door

bchamchandralall

Freelance Reporter & Editor at large

3 gedachten over “BOUTA… PAS OP!”

 1. Deze jongeren zijn nt bang? Ik snap die statement nt . Moeten ze ergens bang voor zijn? Stop met woorden in de mond leggen. Het niet bang zijn duidt er op dat we in een democratie leven .
  Wanneer er daadwerkelijk stront aan de knikker is zullen we zien wie de helden zijn. Trouwrns hin rol is uitgespeeld, de politiek en de vakbeweging nemen over

  Like

  1. bedankt voor de reactie Jay,

   antwoord: ik heb niemand woorden in de mond gelegd, maar het betreft een algemene conclusie op basis van aangehaalde feiten. verder kan ik meegaan met de stelling: “Wanneer er daadwerkelijk stront aan de knikker is zullen we zien wie de helden zijn”. ik hoop echter dat de situatie niet dit kookpunt bereikt.
   wat betreft: “Trouwrns hin rol is uitgespeeld, de politiek en de vakbeweging nemen over” kan ik geen uitspraak over doen en beschouw dit als een algemene conclusie van Jay 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s